مالکیت معنوی

مالکیت معنوی

مالکیت معنوی

مالکیت معنوی

 

امروزه یکی از مهم‌ترین مفاهیمی که با توجه به تحولات و پیشرفت علم و تکنولوژی به خصوص نقش اینترنت و ابزارهای دیجیتال در زمینه مسائل فکری و مالکیتی مطرح می‌شود، بحث مالکیت معنوی است.

نقش غیرقابل انکار حقوق مالکیت معنوی در تحولات صنعتی و تجاری، موجب شده حجم قابل توجهی از قوانین ومقررات، به آن اختصاص یابد.

موضوع مالکیت معنوی تراوشات ذهنی و ابتکارات انسان است که دارای جنبه معنوی و ارزش اقتصادی است. برای اینکه بدانیم مالکیت معنوی چیست باید در ابتدا تعریفی ساده و جامع از این مفهوم ارائه دهیم. مالکیت معنوی عبارت است از حقی که برای هر فرد خلاق، هنرمند و ایده پرداز به واسطه چیزی که خلق کرده وجود دارد. مالکیت معنوی از حق و حقوق یک اثر خلاقانه، یک نوآوری یا یک اعتبار برای کسب و کارتان، علائم تجاری، اسرار تجاری و حق اختراع‌ها و … به صورت قانونی حفاظت می‌کند تا به نوعی باعث پیشرفت علم و انگیزه در جامعه باشد.

حال این پرسش مطرح می‌شود که قانون مالکیت معنوی در ایران چیست؟

 

اختراع

آیا می‌توان هر چیزی را اختراع نامید؟ ساخت هر دستگاه یا وسیله‌ای را می‌توان اختراع قلمداد کرد؟ فرآیند یا روش تولید نیز اختراع محسوب می‌شود؟

مطابق ماده ۲ قانون ثبت اختراعات، طرح‌های صنعتی و علائم تجاری ایران، اختراع نوآوری است که دربردارنده یک ابتکار جدید و حاوی کاربرد باشد. طبق این قانون اختراعی قابل ثبت است که نوآورانه بوده و مشکلی را در یک حرفه، فناوری، صنعت و مانند آن، حل کند. منظور از نوآورانه بودن یعنی در فنون یا صنعت قبلی وجود نداشته باشد. همچنین منظور از کاربرد، آن است که در شاخه ای از شاخه‌های صنعت، قابل ساخت یا استفاده باشد.

پس از صدور حق اختراع به مخترع در سامانه مالکیت معنوی، از طرح او در بستر قانون و مقررات حمایت می‌شود. این قانون موجب می‌شود تا افراد دیگر هیچگونه اجازه ای درزمینه ی حق نقض و حق انتشار آن بدون اجازه ی مالک این حقوق را نداشته باشند.

 

علامت تجاری (برند)

عنوانی از عناوین زیر مجموعه‌های مالکیت معنوی است. علامت تجاری در عرف، بیشتر با عنوان برند شناخته می‌شود. امروزه افزایش میزان رقابت در بازار کسب و کار باعث توجه صاحبین مشاغل به ماندگاری در بازار مشتریان شده است. در این راستا یکی از مهمترین نکات ایجاد وجه تمایز از سایر رقبا داشتن علامت تجاری است. علامت تجاری یا برند، نشانی منحصر به فردی است که از سوی تولید کننده یک کالا یا خدمات، بر روی کالا یا خدمات قرارداده شده و آن کالا یا خدمات را از موارد مشابه آن متمایز می‌کند.

 

طرح صنعتی

منظور از طرح صنعتی، مطابق ماده ۲۰ قانون ثبت اختراعات، طرح‌های صنعتی و علائم تجاری ایران هر گونه ترکیب خطوط یا رنگ‌ها و هرگونه شکل سه بعدی با خطوط، رنگها و یا بدون آن، به گونه‌ای که ترکیب یا شکل یک فرآورده صنعتی یا محصولی از صنایع دستی را تغییر دهد، طرح صنعتی است. در یک طرح صنعتی دستیابی به یک نتیجه فنی بدون تغییر ظاهری مشمول قانون طرح‌های صنعتی نمی‌شود.

طرح‌های صنعتی زمانی قابل ثبت هستند که جدید و یا اصیل باشند. طرح صنعتی زمانی جدید است که قبل از تاریخ ثبت در سامانه مالکیت معنوی، در هیچ نقطه‌ای از جهان برای عموم افشاء نشده باشد. همچنین یک طرح صنعتی زمانی اصیل است که کپی و تقلید از طرح‌های موجود نباشد.

 

سامانه مالکیت معنوی، سامانه‌ای است که از زیر مجموعه‌های سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور بوده و امکان ثبت اظهارنامه اختراع، طرح صنعتی، علایم و نشانه های تجاری را به صورت الکترونیکی و غیر حضوری برای کاربران خود فراهم کرده است.

 

ثبت نارین مشاور شما در تمام مراحل ثبت شرکت می‌باشد،برای دریافت مشاوره رایگان در زمینه تمامی امور ثبت شرکت با ما تماس بگیرید.

۰۲۱-۸۸۲۳۱۰۰۲

۰۹۱۲۰۵۳۲۳۸۶

 

2 دیدگاه ها

  1. ناشناس گفت:

    فقط شامل همینا میشه؟ چیزای دیگه چی؟ مثل فیلم و کتاب و اینا

    • narin_rng گفت:

      ما در این مقاله در مورد مالکیت صنعتی صحبت کردیم سوال شما مربوط به مالکیت فکری میشه که هر کدام مراحل مختلف و سامانه مخصوص به خودشون رو دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.



©2021 ثبت نارین | سامانه تخصصی ثبت شرکت, ثبت برند و رتبه بندی شرکت ها